De Kunst van het kijken - Het Kwartet

Lars in 't Veld

In de afgelopen 6 edities van het NTVH waren er al 6 delen te lezen (en vooral te bekijken) van Het kwartet. Een initiatief waar morfologie volop de aandacht krijgt. Wij stelden onze vragen aan twee van de auteurs - Dr. Ellen Kramer en Dr. Jeroen Janssen.

Het kwartet zet morfologie in de schijnwerpers, waarom vinden jullie dit belangrijk?
Morfologie raakt een beetje uit beeld in de huidige tijd met steeds meer geavanceerde technieken die weliswaar heel mooi zijn, maar ook heel duur en lang niet altijd snel (meestal niet). Het kijken door de microscoop is snel, goedkoop en heeft directe therapeutische implicaties, op voorwaarde dat er iemand kijkt die verstand van zaken heeft. Niettemin vormen de nieuwe diagnostische technieken een essentiële bijdrage aan de morfologische diagnostiek.

 

Wij hebben inmiddels al meerdere kwartetten voorbij zien komen in de NTVH. Wat kunnen wij nog verwachten rondom het kwartet?
We willen graag nog een serie maken met morfologisch lastige beelden: zoals dysplasie en hoe je dysplasie kunt onderscheiden van reactief. Ook zijn de rode bloedcellen nog nauwelijks aan de orde geweest, terwijl de beoordeling van de erytropoiese erg veel informatie kan geven. Daarnaast zijn alledaagse beelden interessant.

 

Naast het kwartet hebben jullie ook hard gewerkt aan een beeldbank binnen de HematologyApp, de HematologyAtlas. Kunnen jullie meer vertellen over de connectie tussen deze beeldbank en het kwartet? En wat kunnen de mensen hier allemaal vinden?
De HematologyAtlas wordt door ons samengesteld en hieruit halen we belangrijke beelden voor het Hematologie kwartet. We maken aanhoudend nieuwe foto’s van belangrijke hematologische ziektebeelden, want hij is nog steeds niet helemaal af.

 

Wilt u zelf een kijkje nemen in de beeldbank? Download de HematologyApp in de Apple Store of Google Playstore en ga naar de HematologyAtlas.

HematologyApp

Also Interesting Content